کانون فیلمسازان مستقل ایران (ایفما)، برای دومین بار در بازار هفتادوهفتمین جشنواره فیلم کن حضور داشت و با برگزاری جلسات نمایش فیلم و بحث و گفتوگو، زمینه معرفی و حمایت از سینمای مستقل ایران را فراهم کرد. حضور و فعالیت ایفما در جشنوارههای مختلفی همچون کن، برلین، ونیز و پراگ باعث شده است جشنوارههای جهانی توجه بیشتری به سینمای مستقل ایران نشان دهند و دست به مرزبندی آشکاری میان فیلمهای مستقل و فیلمهای وابسته به جمهوری اسلامی بزنند. در طول برگزاری جشنواره کن، نمایندگانی از ایفما در غرفه حضور داشتند و با سینماگران ایرانی و خارجی دیدار و گفتوگو میکردند. حضور غرفه ایفما در بازار فیلم کن، در غیاب نهادهای سینمایی حکومتی، به پاتوق فرهنگی و هنری برای سینماگران بدل شد و چراغ سینمای مستقل ایران را روشن نگه داشت.
در طول جشنواره، سینماگران ایرانی و خارجی مختلفی از غرفه بازدید کردند. سپیده فارسی، فیلمساز ایرانی مقیم فرانسه، در دیدار و گفتوگو با نمایندگان ایفما، از چشمانداز روشن سینمای مستقل ایران در آینده نزدیک سخن گفت و توضیح داد: «هرچند امسال فقط فیلم محمد عزیز را در جشنواره کن داریم، اما میدانیم که حدود 71 فیلم به جشنواره رسیده که رقم بسیار بالایی است. درحالیکه سینمای رسمی ایران اصلاً حضور ندارد و نهادهای سینمایی حکومتی در بازار فیلم هم فعال نیستند. این موضوع نشاندهنده یک تغییر و چرخش بزرگ است که نوید سینمای مستقل پربار در سالهای آینده را میدهد.» به نظر سپیده فارسی جنبش «زن، زندگی، آزادی» همچنان ادامه دارد و مقاومت درون جامعه را میتوان در فیلمها، چه از نظر موضوع و چه از نظر سرپیچی از سانسور، مشاهده کرد. نکته مهمی که در این دوران اخیر توجه او را جلب کرده، نزدیکی سینماگران داخل و خارج است. سپیده فارسی در این زمینه گفت: «به نظرم فیلمهای تولید داخل و خارج از ایران بیش از گذشته به هم مرتبط شدهاند و ارتباط عمیقتری میان سینماگران داخل و خارج به وجود آمده است. در دورهای به دلایل سیاسی، دیواری میان این دو گروه بود که مانع نزدیکیشان میشد. اما الان با وجود فشارهای زیاد برای ایجاد تفرقه و جدایی، سینماگران در کنار هم هستند و یکدیگر را تکمیل میکنند. فکر میکنم باید دستهایمان را دراز کنیم. یک روزی بالاخره به هم میرسیم.»
ایفما در طول جشنواره، دو جلسه نمایش فیلم نیز برگزار کرد. در روزشنبه، ۱۸ مه، فیلم بلند سینمایی ژرفنای شب به کارگردانی فرهاد ویلکیجی و در روز یکشنبه، ۱۹ مه، فیلمهای کوتاه جیبهایتان را خالی کنید ساخته تارا آغداشلو، بدن ساخته اشکان احمدی و متهم اظهار پشیمانی نکرد نمایش داده شد. فیلمها با استقبال خوبی روبهرو شد و در شبکههای تلویزیونی بازتاب رسانهای داشت. فرهاد ویلیکجی و تارا آغداشلو، دو فیلمسازی بودند که موقع نمایش فیلمهایشان در جشنواره حضور داشتند و در جلسه پرسش و پاسخ با حاضران گفتوگو کردند. به نظر فرهاد ویلکیجی، سینمای مستقل ایران بعد از جنبش «زن، زندگی، آزادی» توانسته تصویر تازهای از سینمای ایران را در جشنوارههای جهانی به نمایش بگذارد و ما شاهد سینمای دیگری از ایران هستیم که تصویری واقعی از جامعه ایران امروز را به نمایش میگذارد. او که سالهای زیادی به عنوان طراح صحنه و لباس در سینمای ایران حضور داشته است، بزرگترین دغدغهاش در سالهای فعالیتش را مسئله حجاب زنان و جداسازی فضای شخصی زن و مرد در صحنههای فیلم مطرح میکند که هویت واقعی مردم ایران را زیر سؤال میبرد. او گفت: «فیلمهایی همچون کیک محبوب من ساخته مریم مقدم و بهتاش صناعیها و فیلم من، مریم، بچهها و 26 نفر دیگر ساخته فرشاد هاشمی، تصویر واقعی و روشنی از وضعیت جامعه ایران معاصر را بازتاب میدهند. پیشتر ذهن همه ما تربیت شده بود که آن شکل تحریفشده از واقعیت را باور کنیم، اما بعد از این فیلمها که سد سانسور را شکستند، دیگر هیچ فیلم و سریالی را با قواعد سانسور ایران نمیتوانم ببینم. چون دیگر باورپذیر نیست و این، مهمترین دستاورد جنبش «زن، زندگی، آزادی» در سینمای ایران است.»