انجمن فیلمسازان مستقل ایران (ایفما) که در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۲ در پاسخ به جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران تأسیس شد، هدفش حمایت از تلاش مردم ایران در راهِ عدالت و آزادی بیان است. ایفما با بیش از 250 عضو از ایران و خارج از ایران، در همبستگی با مردم ایران میایستد و صدای آنها را به واسطه سینمای مستقل بلندتر به گوش همگان میرساند. کانون فیلمسازان مستقل ایران (ایفما) امسال برای دومین بار در برلیناله حضور داشت و با نمایش طیف وسیعی از فعالیتها، قوانین سانسور ایران را به چالش کشید و همچنین با حمایت از تولیدات مستقل، تأثیر قابلتوجهی بر بازار فیلم اروپا (EFM) به جا گذاشت. در گزارشی که میخوانید، خلاصهای از نکات مهم این رویداد را ذکر میکنیم:
غرفه بازارغرفه ایفما با تمرکز بر «زن، زندگی، آزادی» روی چالشهای سانسور در ایران تأکید کرد. نمايندگان با بازديدكنندگان، بهويژه دانشجويان سينما ارتباط پویایی برقرار کردند و دیدگاههای عمیقی را در مورد سينمای مستقل ايران و مبارزه مداوم در راه آزادی بيان ارائه كردند.
گردهمایی اجتماعی
در ۱۶ فوریه، ایفما میزبان یک رویداد پربیننده برای فیلمسازان مستقل بود که بیش از ۱۵۰ هنرمند ایرانی دیاسپورا(جوامع دور از وطن) و فیلمساز بینالمللی در آن حضور داشتند. این رویداد فرصتهای ایجاد ارتباطات و یک جلسه میکروفن باز را برای فیلمسازان در راستای به اشتراک گذاشتن افکار و دغدغههای خود ارائه کرد. این شب با تجمع متحدی از افراد که شعار «زن، زندگی، آزادی» را سر میدادند، به پایان رسید.
کانون تهیهکنندگان (برنامه حمایت از فیلمسازان)
با تکیه بر موفقیت سال قبل، ایفما در ۱۷ فوریه ۲۰۲۴، یک کانون تهیه کنندگان (برنامه حمایت از فیلمسازان) را سازماندهی کرد. هدف این برنامه حمایت از فیلمسازان نوظهور از طریق ارائه مشاوره، منابع و فرصتهای مالی بود. ایفما، شش پروژه بلند فیلمسازان مستقل ایرانی را انتخاب کرد و توسط فیلمسازان معرفی و ارائه شدند. این جلسه ارتباطات ارزشمندی را رقم زد.
نمایش فیلم در بازار فیلم اروپا
ایفما با نمایش الماس در گام لامینور ساخته حسن صلحجو به داریوش مهرجویی ادای احترام کرد. این فیلم، مستندی درباره زندگی داریوش مهرجویی، فیلمساز برجسته فقید ایرانی و تأثیر قابل توجهی که به جا گذاشت و همچنین چالشها و موانعی که بهخاطر سانسور با آنها مواجه بود و قتل هولناکش در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۳ است. این مراسم حدود ۱۰۰ شرکتکننده داشت و با یک جلسه پرسش و پاسخ با حضور کارگردان فیلم به پایان رسید.
پوشش رسانهای
ایفما با رسانههای مختلف همکاری کرد تا دیدگاهش در مورد هدف خود و ارتقای سینمای مستقل ایران در مقیاس جهانی ارائه دهد. این مصاحبهها به افزایش آگاهی از چالشهای پیش روی فیلمسازان ایرانی کمک کرد.
https://ir.voanews.com/a/iranian-female-film-critic-berlin-festival/7490592.html
https://ir.voanews.com/a/berlin-film-festival-iran-cinema-iifma-mahshid-zamani/7490801.html
https://x.com/bbcpersian/status/1759305813976314135?s=48&t=CaarQFqxefZA5I8M1pal3Q
https://youtu.be/6K9FDGJ-zCk?si=40TY5kV0tnc6jaIW
به طور کلی، حضور ایفما در بازار فیلم اروپا(EFM) در برلین2024 نشاندهنده شجاعت، خلاقیت و تعهد به شکستن موانع و فراتر رفتن از محدودیتها در سینمای ایران است. تلاشهای انجمن، جرقه گفتگوهای مهمی را زد و پایداری و مقاومت و نوآوری فیلمسازان ایرانی در سراسر جهان را به نمایش گذاشت.